Det brukar hålla till första förkylningen – efter den är du tillbaka på ruta ett.

Många är vi som bantat i perioder av våra liv. Lite från och till när byxorna spänt en aning för mycket. Du tar tag i kost och motion, och människan som till naturen är lat, vill gärna hitta en ”quickfix” som funkar ett kort tag. Du har egentligen inte satt upp något direkt mål men motivationen är på topp i början. Du tränar stenhårt, slutar att äta nästan och känner dig som en supermänniska. Det brukar hålla till första förkylningen – efter den är du tillbaka på ruta ett.

Vi måste lära oss att inte tänka kortsiktigt utan om du vill få resultat måste det till en förändring på livstid. Det ska bli en naturlig del av vardagen, inte att träningen gör vi om det finns tid över. För då finns det aldrig tid…
När du kör fast eller har svårt att hitta motivationen, läs och fundera på mål och motivation.

Jag var en typisk jojobantare med Viktväktarna, dieter, fastande, piller på nätet, ja ALLT för att gå ner i vikt för att sen gå upp igen. Jag fick mitt sista barn i november 2011 (en sladdis) och hade bestämt mig efter många många kilon upp att det är nu eller aldrig!

På mitt eget bröllop åt jag fruktsallad när de andra åt bröllopstårta.

Jag hade tränat hela mitt vuxna liv, blev instruktör 1998 men var väldigt förtjust i godis. Från och med januari 2012 bestämde jag mig för INGET socker, ingen läsk, kakor, chips, glass ingenting! På mitt eget bröllop åt jag fruktsallad när de andra åt bröllopstårta. Jag tog upp träningen som av olika anledningar vilat under graviditeten.

MÅL: Gå ner 10 kg
MOTIVATION: Belöningen att äta godis när jag lyckades med målet.

Jag åt rätt, gick en kost- och näringsutbildning för att få bättre koll, tränade flera pass i veckan och promenerade med vagnen. Eter ett år stod jag fortfarande stilla och hade lagt på mig lite till. Jag ringde min doktor och ville ta prov på sköldkörteln för att kolla ämnesomsättningen. Hon klappade mig på axeln och sa:

– Visst vi kan ta ett prov, men tror inte problemet ligger där.

Efter tre dagar ringde hon igen och ville ta nya prover för att sköldkörteln var ur funktion.

Efter tre dagar ringde hon igen och ville ta nya prover för att sköldkörteln var ur funktion. Ingen ämnesomsättning alltså. Fick Levaxin och nu började kampen om rätt mängd. Det skulle ta 1-1 ½ år, det har gått 3 är och försöker fortfarande hitta rätt mängd läkemedel.

Nu kanske någon undrar men måttbandet då, strunta i vågen!? Måttbandet visar ju att träningen har gett resultat, men absolut inte i den utsträckning jag hade fått om sköldkörteln fungerat.

Nu är målet att få ordning på läkemedelsdosen så att jag mår bra. Det är ju inte bara vikten såklart som påverkas, jag blir också trött, hängig, mer förvirrad än vanligt och tappar ord bland annat. Visst viktnedgången är ett plus men den är inte prio ett längre.

Motivationen och belöningen då? Mitt sockersug är borta sedan många år, så den bilden har jag ändrat. Nu är motivationen känslan efter ett riktigt hårt pass antingen i grupp, i löpspåret eller på gymmet den riktigt starka drivkraften.

Den dagen kommer då du har kommit över tröskeln och längtar till träningen eller dagen då du hittar ett fantastiskt gott recept på en måltid som är lätt att laga och hälsosam.

Du som kämpar och går ut stenhårt för att sedan ge upp efter några veckor – ge aldrig upp! Den dagen kommer då du har kommit över tröskeln och längtar till träningen eller dagen då du hittar ett fantastiskt gott recept på en måltid som är lätt att laga och hälsosam. Ge inte upp! Se det som en livsstilsförändring och inte en tillfällig grej du gör! Både kropp och knopp mår bäst av motion och bra mat!