Är du nyfiken på vilken typ av muskler du har eller om du har anlag för övervikt? Nu finns det egentester som gör att du kan testa dig själv hemma och sedan skicka iväg proven för analys på ackrediterade laboratorium. Testerna är förstås mer intressanta om du tränar på elitnivå men man vara kul för motionären också.

Klassificering av muskelegenskaper

På bara fem dagar kan du få svar på om du bygger explosivitet i dina muskler eller om uthållighetsträning passar dig bättre. Testet är ett DNA-test och ger svar på vilken variant av genen ACTN3 du är bärare av.

Så här skriver Dynamic HealthCare som tillhandahåller testerna:

En variant av ACTN3-genen ger förmåga att producera proteinet α-aktinin-3 vilket ingår i uppbyggandet av snabba muskelfibrer, vilket ger ökade förutsättningar i idrotter som kräver explosivitet i musklerna.

Den andra varianten av genen ger muskler med en mer uthållighetsanpassad profil. Om du är bärare av den genvariant som gör att du inte producerar proteinet α-aktinin-3 så kan det betyda att dina muskler har en mer uthållighetsanpassad profil och därför är bättre på att använda syre vid energiframställning. Detta påverkar energiprocesserna som används vid träning och kan innebära att du behöver kortare tid för återhämtning innan nästa träningstillfälle.

Testet kostar 399 kr och finns här.

Anlag övervikt

Ett annat test är anlag för övervikt som också är ett DNA-test. Med det här testet kan du påvisa om du har anlag för övervikt, höga blodfetter samt hur ditt BMI påverkas av olika sorters fetter, innan det faktiskt har skett. Det ger dig en möjlighet att anpassa din kost och träning för att förbygga framtida problem.

Information från Dynamic HealthCare som också tillhandahåller detta test:

Det är flera olika gener som påverkar övervikt, blodfetter och BMI. Detta test undersöker 4 olika gener – FTO, PPARG, APOA5 och FABP2.

FTO-genen ger information om du bär på anlag för övervikt och om du genom fysisk aktivitet kan motverka en sådan övervikt.

PPARG och APOA5 visar hur kroppen reagerar på intag av enkelomättade fetter (tex olivolja och rapsolja) och om du genom att äta mer av dessa kan få ett minskat BMI. Dessa gener visar också om ett ökat totalt fettintag resulterar i ett ökat eller minskat BMI.

FABP2 visar om du har ett anlag och ökad risk för högre nivåer av blodfetter, däribland kolesterol. Höga nivåer av blodfetter kan förbättras genom att i din kost ersätta mättat fett och transfetter med omättat fett.

Testet kostar 399 kr och finns här. Svar utlovas inom sex dagar.